De huid en haar geheimen

Het is van essentieel belang dat u begrijpt hoe uw huid werkt en wat voor huidtype u heeft. Stijl en kleur adviseert u optimaal om te leren welke verzorging u nodig heeft. Onderstaande tekst geeft een duidelijk beeld van de werking en structuur van huid. Er is veel kans dat deze werking en structuur niet optimaal blijft. Daarom is de Dermavisie huidanalyse zo interessant. Eventuele mindere aspecten die ontdekt worden tijdens de huidanalyse kunnen perfect worden behandeld met de producten van Artistry waarvan Stijl en kleur gebruik maakt.

Banner-Aristry
Enkele feiten over uw huid
 • De huid bestaat uit 3 lagen: de epidermis, dermis en subdermis.
 • De is het grootste orgaan van het lichaam.
 • De heeft een oppervlak van 2 m² en kan maar liefst 3 kg wegen.
 • De huid van een gemiddelde volwassene bevat meer dan 300 miljoen huidcellen.

huids

1. De epidermis

Dit is een buitenste laag van uw huid. Het is het deel dat u kunt aanraken, voelen en zien. Deze laag is ongeveer maar zo dik als een dun vel papier, maar geeft uw huid wel al zijn afschermende eigenschappen en helpt zonlicht, ziektekiemen, bacteriën, warmte en koude tegen te houden.

De buitenste laag van de epidermis wordt de stratum corneum (hoornlaag) genoemd. De stratum corneum is opgebouwd uit ongeveer 20 lagen platte cellen. Elke cel is bedekt met een laagje humectanten om ze vochtig en soepel te houden.

Wat doet de epidermis?

 • Houdt beschadiging door zon, vuil en bacteriën tegen
 • Helpt de lichaamstemperatuur te regelen
 • Helpt vochtverlies te voorkomen

2. De Dermis

Onder epidermis ligt de dermis, of ‘echte huid’. Dit is de laag die de huid haar karakter en vitaliteit geeft. Hier bevindt zich het collageen – de verende vezels – die de huid ‘veerkracht’ geven. Collageenvezels moet u zich voorstellen zoals de veren in een matras. Een matras zonder veren zou kwetsbaar, plat zijn en geen veerkracht hebben. Hetzelfde geldt voor uw huid.

Wat doet de dermis?

 • Voorziet de epidermis van vocht
 • Produceert het collageen dat de huid stevig houdt
 • Produceert het elastine die de huid soepel houdt
 • Produceert talg dat de huid soepel en vochtrijk houdt

3. De subdermis

De subdermis vormt de ondersteunende basis van het trio. Hier vinden we een uitgebreid netwerk van bindweefsel, doorvlochten met vetcellen. Hier liggen ook de spieren die de gezichtsbewegingen besturen. Deze spieren spelen een belangrijk rol in de ondersteuning van de huidstructuur. In de loop der tijd kunnen deze spieren verzwakken, waardoor de lijntjes en rimpels ontstaan die expressierimpels genoemd worden.

Wat doet de subdermis?

 • Geeft de huid vorm en contouren
 • Dempt de buitenste lagen
 • Verbindt de huid met onderliggende weefsels en spieren

huid1
A. Nieuwe huidcellen worden onderaan de epidermis gevormd en bewegen zich langzaam omhoog, waarbij ze onderweg vocht verliezen en platter worden. De onderste laag van de epidermis wordt de kiemlaag genoemd.

Nieuwe cellen ontstaan onderin de epidermis en verplaatsen zich langzaam naar de oppervlakte. Daar worden ze afgesloten en vervangen door nieuwe cellen. Deze cyclus duurt 2 à 3 weken bij een jonge huid en twee maal zo lang bij een rijpere huid.

B. Als de cellen aan hun reis beginnen, zijn ze rond en vochtrijk. Terwijl ze naar boven verhuizen, beginnen ze platter te worden en drogen ze uit.

De cellen in de kiemlaag bevatten ook melanocyten, gespecialiseerde cellen, die de melanine produceren die de huid kleur geven.

Maak nu een afspraak

error: Afbeelding en inhoud is beschermd !!