Air brushing

Deze diashow vereist JavaScript.

Airbrush is een speciale techniek waarbij een luchtcompressor en een pistool word gebruikt.

Het werkt volgens de wet van Bernoullie “een hoge luchstroom creëert een onderdruk rondom die stroom”.

Bovenaan het pistool zit een reservoir waar de verf in wordt gedruppeld. De naald dient om de hoeveelheid verf te regelen, terwijl de luchtaanvoer door een trekker mechanisme word geregeld. Hoe harder men aan het mechanisme trekt, hoe meer verf er uit het pistool komt.

Bij het gebruik van sjablonen kunt u allerlei vormen kiezen en we kunnen in het sjabloon de figuur spuiten.

In plaats van het sjabloon zelf te gebruiken, ga je hetgeen achter blijft op de nagel kleven en gaan we erover spuiten. Daarna nemen we de stukjes weg en krijg je een omgekeerd effect, een zachte nevel waar je een tekening kan in herkennen.

Inlays betekent dat je ook met glitters kan werken onder uw airbrush patronen.

Met airbrush kan je de mooiste designs op nagels maken. Het systeem werkt zowel op natuurlijke nagels als op gel en acryl. Er zijn veel nail art technieken, maar toch blijkt deze een populaire te zijn die in elk goed draaiend nagelsalon aanwezig is. Daar zijn een aantal goede redenen voor.

Waarom airbrush?

Het is persoonlijk. Geen twee designs zijn exact hetzelfde. Dit komt doordat je zelf bepaalt hoe veel en hoe dik je de kleur maakt. Een airbrush gebruiken vergt natuurlijk wel wat oefening: je moet het pistool onder de juiste hoek houden, en uitzoeken wanneer jouw toestel een geschikte hoeveelheid verf verdeelt. Maar mits wat oefening maak je vrij eenvoudig mooie tekeningen.

Het geeft een mooie afwerking zonder reliëf. Vaak laten steentjes of stickertjes een klein bultje achter. Je kan dit vermijden door een item helemaal in te werken van aan de bouwgel, maar dat kan ook niet altijd – het is wat afhankelijk van de gekozen nailart. Met airbrush werk je op de laatste laag, dus wanneer de kleurlaag er eventueel al helemaal op zit. Enkel een gloss gaat er nog over, en klaar. Geen dikke nagels of frustratie bij de drager dus.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan voor je airbrush hopen kleurtjes kopen, en er zijn zelfs toestellen die twee kleuren kunnen samenvoegen. De stencils die je gebruikt kan je in sommige gevallen meerdere keren gebruiken. Als iets mislukt, kan je er gewoon weer overheen verven. En natuurlijk: airbrush is fun!

Je kan er een mooie prijs voor vragen. Net omdat airbrush persoonlijk werk is, mag je hiervoor wel wat meer rekenen dan voor een eenvoudig stickertje uiteraard. Oefen zeker vlak voor de feestdagen een paar leuke designs op colorpops, en zet deze in je salon. Wedden dat je klanten verleid worden?

Wat is Airbrush art?

Een airbrush is een bepaalde soort verfspuit. Met behulp van luchtdruk kunnen verschillende soorten verf en inkt worden gespoten. Een airbrush is een relatief gezien klein verfpistool. Al tientallen jaren geleden, in 1879, werd de eerste airbrush uitgevonden door een Amerikaan. Letterlijk vertaald betekent Airbrush ‘’luchtkwast’’. Een logische naam. Met deze verfspuit kun je namelijk hetzelfde bereiken als met een kwast, namelijk verf op een voorwerp krijgen. Doordat deze spuit met lucht werkt is ook dit element in de naam toegevoegd.

In 1893 werd de eerste airbrush ontwikkeld die goed gebruikt kon worden. De spuit uit 1879 bestond nog uit veel onderdelen en was daardoor erg onhandig in gebruik. De ‘’moderne’’ airbrush werd door Charles Burdick uitgevonden en tentoongesteld op de World Columbian Exposition. Het bedrijf dat Burdick destijds had opgericht produceert tegenwoordig nog steeds airbrushes. De meeste airbrushes worden echter in Japan gemaakt.

‘’Art’’ is het Engelse woord voor kunst. Met deze geavanceerde verfspuit kunnen namelijk de prachtigste kunstwerken gemaakt worden. Er kan zeer nauwkeurig met verf of inkt worden gewerkt waardoor professionele airbrush-kunstenaars illustraties kunnen maken die bijna op een werkelijke foto lijken.

Werking van de airbrush

Iedere airbrush is aangesloten op een compressor. Dit is een groot apparaat dat een hoeveelheid lucht perst zodat er een behoorlijke grote druk op komt te staan. Via een slang en een ventiel wordt geregeld hoeveel lucht er steeds naar de airbrush doorgeleid wordt. Door een venturi, een vernauwing in de airbrush, is het mogelijk dat de verf of inkt gelijkmatig wordt verspreid over het object. Door het indrukken van een trekker die aan de spuit zit, kan de kunstenaar zelf bepalen hoeveel verf hij wil hebben. Hierdoor is het mogelijk om hele dunne lijnen of kleine oppervlaktes te bespuiten. Wanneer een kunstenaar een groot oppervlakte wil bespuiten, kan hij een airbrush met een grotere sproeiopening en meer ruimte voor verf- of inktopslag kopen.

Airbrush art is een bewerkelijke vorm van kunst. Er moet vooraf heel goed uitgedacht worden waar er hoeveel verf gespoten gaat worden. Ook moet de kunstenaar rekening houden met welke sproeikoppen hij wil gaan werken. Het kost zeer veel tijd om de airbrush-technieken goed onder de knie te krijgen. Het gaat erom de trekker precies goed genoeg in te drukken, naar achteren en naar voren te trekken. Hiermee kun je bepalen hoe dik de lijnen worden, hoe en of ze in elkaar overvloeien en nog veel meer.

Modellen Airbrush

Enkel actie

Het ‘’enkel actie’’ airbrush-model is het goedkoopste model airbrush. Ook is deze het eenvoudigst in gebruik. Het enige wat met deze spuit te doen is, is namelijk de trekker indrukken. Er kan dus alleen bepaald worden hoeveel verf er gespoten moet worden. Met dit model kunnen dus niet zo’n complexe illustraties worden gemaakt. Het model heet dan ook ‘’enkel actie’’, er kan namelijk maar één enkele actie mee uitgevoerd worden.

Dubbel actie

Met dit model moet een dubbele actie, twee dus, uitgevoerd worden om de verf of inkt uit de airbrush te spuiten. Eerst moet de hendel (trekker) ingedrukt worden. Hoe verder de trekker wordt ingedrukt, hoe meer lucht er in de airbrush geperst wordt. Door de hendel vervolgens ook nog naar achteren te trekken komt er een bepaalde hoeveelheid lucht bij. Door dit systeem kan de kunstenaar bepalen hoeveel verf én hoeveel lucht hij/zij wil gebruiken. Door dit systeem kunnen veel verschillende technieken worden gecombineerd en kunnen ingewikkelde tekeningen worden gemaakt.

Turbo

De turbo-airbrush is het ultieme model voor iedere professionele airbrush kunstenaars. Bij dit model is er namelijk voor gezorgd dat de lucht nog beter door de airbrush loopt waardoor de kunstenaars nog nauwkeuriger kunnen werken.

Kunstvormen

Een airbrush is dus een erg veelzijdig apparaat. Door verschillende technieken te combineren kan vrijwel alles worden getekend met de spuit: dikke of dunne lijnen, kleuren die vloeiend in elkaar overlopen, details en ga zo nog maar even door. Door de vele mogelijkheden is de airbrush een zeer geliefd instrument onder kunstenaars en het wordt dan ook bij veel takken in de kunst gebruikt.

Illustraties

De meeste kunstenaars gebruiken hun airbrush voor het maken of bewerken van illustraties. Sommige kunstenaars beheersen de technieken zo goed dat het ze lukt een illustratie te maken die vrijwel gelijk staat aan de kwaliteit van een foto en dus erg realistisch overkomt.

Airbrush kan ook gebruikt worden om daadwerkelijke foto’s te bewerken. Vroeger, toen de computertechnieken nog niet zo vergevorderd waren als nu, gebeurde dit veel. Het was een vorm van fotoshoppen. Ongelijkheden werden namelijk opgepoetst en soms werden hele mensen van de foto gehaald. Dit was en is één van de moeilijkste technieken om onder de knie te krijgen omdat er vaak met groottes die nog kleiner zijn dan een millimeter, gewerkt moet worden.

Muurschilderingen

Met verschillende soorten verf is het ook heel goed mogelijk om met deze spuit muurschilderingen te maken, vooral als de kunstenaars veel details in de afbeeldingen aan wil brengen. Voor het maken van gedetailleerd werk is airbrush veel beter geschikt dan bijvoorbeeld graffiti.

Make-up

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor de acteurs of modellen worden opgemaakt met airbrush. Natuurlijk wordt er dan wel inkt of verf gebruikt die niet schadelijk is voor de huid van mensen. Met airbrush kunnen heel goed oneffenheden of beschadigde plekjes van de huid worden weggewerkt. In 1925 werd al op deze manier gewerkt bij de legendarische film Ben-Hur en nog steeds is deze techniek zeer populair.

Nagelkunst

Het is wellicht niet de eerste vorm van kunst waar je aan denkt, maar ook bij nagelkunst kan gebruik worden gemaakt van een airbrush. Zoals al eerder verteld is, kunnen hierdoor afbeeldingen tot op de millimeter nauwkeurig worden gemaakt. Daardoor is airbrush veel handiger dan nagellak om te gebruiken bij nagelkunst.

Auto’s

Een andere vorm van airbrush art heeft te maken met auto’s. Mensen kunnen ervoor kiezen om een mooie afbeeldingen op hun auto te laten spuiten. Ook onder motorrijders is dit erg populair. Zij willen bijvoorbeeld hun tank of zelfs hun helm met een mooie, kunstzinnige of zelfontworpen afbeelding laten bespuiten.

Straat(artiesten)

Ook op straat worden airbrushes vaak gebruikt. Straatartiesten kunnen voor een bepaald bedrag een afbeelding op bijvoorbeeld je T-shirt of ander object spuiten. In New Orleans is er een plek waar veel toeristen heenkomen speciaal voor deze soort straatartiesten, Jackson Square. Ook op de stoepen kunnen prachtige afbeeldingen worden gemaakt.

Conclusie

Een airbrush is een spuit waarmee met behulp van lucht dat wordt aangevoerd door een compressor, verf of inkt gelijkmatig kan worden verdeeld over een object dat een kunstenaar heeft gekozen. Een airbrush is een ingewikkeld apparaat, maar er kunnen wel veel verschillende technieken mee worden uitgevoerd waardoor er prachtige gedetailleerde kunstwerken kunnen worden gemaakt met dit apparaat.

error: Afbeelding en inhoud is beschermd !!